Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

Deelsessies

                                          De eerste deelsessies zijn bekend, er volgen eerdaags nog meer deelsessies

Ochtend

Ontdek de Kracht van Schildje: Veilig Opgroeien voor Jonge Kinderen Ben jij betrokken bij de opvoeding van jonge kinderen tot 6 jaar? Mis dan deze inzichtgevende en interactieve workshop niet!
Nicky Schijvens (Directeur Stichting Groei Veilig)
In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Bij sommige kinderen is dat geweld zo ernstig dat de politie eraan te pas moet komen. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school.
Jasper van de Reep: Projectleider & Marga Haagmans: Hoofd Innovatie & Onderzoek Augeo
Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan ingewikkeld zijn. Je wilt het kind een luisterend oor bieden en wilt signalen verhelderen als je je zorgen maakt. Tegelijkertijd weet je dat je bij serieuze zorgen de meldcode moet volgen of andere stappen moet ondernemen en dat je dus geen geheimhouding kunt beloven.
Marike van Gemert, trainer en oprichter van de Academie voor Praten met Kinderen
In deze deelsessie tonen we de film Kindermishandeling die binnen de weerbaarheidstraining het Marietje Kessels Project gebruikt wordt om met kinderen uit groep 7/8 in gesprek te gaan over het thema. Door met kinderen in gesprek te gaan over dit thema, durven kinderen te onthullen dat ze niet veilig opgroeien.
Drs. BettyAnn Blommers, adviseur en manager in de welzijnssector en met name voor de doelgroep jeugd en jongeren
Interventies om huiselijk geweld te voorkomen richten zich voornamelijk op risicopopulaties en individuele kenmerken van ‘het slachtoffer’ of ‘de dader’, maar is dat voldoende? Een sterke sociale omgeving waar informele steun wordt gegeven lijkt essentieel om onveiligheid in gezinnen te voorkomen.
Maartje van Dijken, adviseur en portefeuillehouder Ouderschap en Samen Opvoeden en Agnes Derksen, senior medewerker inhoud bij NJI

Beleid, bestuur en management

Hoe kunnen onderwijs / kinderopvang en gemeente in samenwerking de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling faciliteren, implementeren en borgen? Borging zodat er een 'community' rondom de gezinnen van de leerlingen / kinderen ontstaat waarin veiligheid de basis vormt. Van handelingsverlegenheid naar professionele moed in een netwerk van professionals die dit thema binnen de eigen organisatie op de kaart zetten.
Kirstin Gerritsen, Martine van Hemmen, Jolanda de Heer-Verweij, Gert van der Rhee

Middag

Janine Janssen is geïnteresseerd in de rol van humor bij leren omgaan met de gevolgen van geweld door een naaste. Hoe kan het helpen en hoe kunnen verkeerd geplaatste of ontvangen grappen van de omgeving of van professionals het effect van het geweld juist verergeren.
Prof. dr. Janine Janssen is lector Geweld in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie, hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie.
Als orthopedagoog heb ik ervaren dat school en jeugdhulp nog altijd gescheiden werelden zijn. Deze ervaringen zijn de aanleiding geweest om een promotieonderzoek te doen naar de rol van de school op problematiek bij kinderen die huiselijk geweld meemaken op basis van de data van de landelijke cohortstudie huiselijk geweld en kindermishandeling door het Verwey-Jonker Instituut.
MSc Liselotte van Loon-Dikkers, researcher bij Verweij-Jonker Instituut

Beleid, bestuur en management