Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

9. Van maatje naar machtsmiddel: de oplossing zit in het probleem

Als we het hebben over slimmer samenwerken voor veiligheid is het belangrijk de verschillende specialistische hulpverlening, verbonden aan de verschillende facetten van de problematiek die de cliënt ervaart, tijdig samen te brengen, goed af te stemmen en één plan te trekken.


Heb je er ooit bij stilgestaan dat het huisdier van jouw cliënt de reden kan zijn om langer in een gewelddadige situatie te blijven, zich niet volledig te kunnen richten op het eigen herstel of zelfs terug te gaan naar de gewelddadige situatie wanneer een hulpverleningsproject al is gestart? Terwijl dit huisdier juist de oplossing kan zijn om het hulpverleningstraject effectiever te doorlopen en te doen slagen. Door aandacht te hebben voor de aanwezigheid van huisdieren en samen te werken met organisaties buiten jouw vaste netwerk ben je in staat om een gezin eerder en effectiever te helpen dan je wellicht voorheen gedacht had.

Leerdoelen
Tijdens deze deelsessie kom je meer te weten over de rol van huisdieren in situaties van huiselijk geweld, leer je de verschillende signalen herkennen en maken we een start met het opzetten van een breder netwerk zodat je de tools in handen hebt om direct en effectief hulp te kunnen bieden. We gaan met elkaar in gesprek waar de pijnpunten liggen en we laten voorbeelden zien hoe er in de praktijk op een effectieve manier kan worden samengewerkt.

 

Rianne Haaijema, oprichter en directeur/bestuurder Mendoo
Prof. dr. Janine Janssen, Bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie, Lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool en Hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de Nationale Politie