Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

3. Geld & (huiselijk) geweld: signalering en aanpak van financiƫle stress

Kinderen, (jong)volwassenen en gezinnen die met geweld te maken krijgen, ondervinden vaak ingewikkelde financiƫle problemen. Die problemen kunnen op verschillende manieren ontstaan en de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

 

Zo kunnen slachtoffers te maken hebben met economisch geweld en langdurige armoede of schuldenproblematiek waar ze zonder hulp niet uitkomen. De stress die het gevolg kan zijn van geweld en eveneens van schuldenproblematiek staat het herstel in de weg. Toch blijven financiële problemen vaak onzichtbaar en kan het lastig zijn voor professionals om hiermee om te gaan. In de deelsessie werken we met opdrachten, praktijkvoorbeelden en informatie uit de dagelijkse (behandel- en opvang)praktijk van Fier en uit recent onderzoek. Deelnemers krijgen concrete handvatten om geldproblemen beter te signaleren, bespreekbaar te maken, en om gezinnen en (jong)volwassenen te kunnen motiveren en ondersteunen. Zodat zij zich op hun herstel kunnen richten en verder kunnen met hun leven.

Leerdoelen

  • Het hebben van basiskennis over signalen van financiële problematiek.

  • Het kennen van handvatten voor motiverende gespreksvoering.

  • Het kunnen volgen van een stappenplan om gesprek over financiële problematiek (bij Geweld in Afhankelijkheid) aan te gaan.

 

Floortje Kunseler, dr. teamleider onderzoek & ontwikkeling bij Fier;
Paloma Morales Rivera, Consulent inkomen en advies bij Fier;
Karin Werkman, senior beleidsmedewerker team Maatschappelijke Participatie.