Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

11. Team Toekomst: Vertrouwde gezichten uit de wijk als semiprofessionele schokdempers voor jeugd en gezin

De linkwerkers van Team Toekomst, vaak zelf ouder en afkomstig uit de wijken, ondersteunen dagelijks jeugdigen (basis- en middelbaar onderwijs) en hun gezinnen in kans ongelijke- en kwetsbare situaties in Rotterdamse wijken. De aanpak omvat langdurige ondersteuning voor zowel de jeugdigen als hun gezinnen. Deze ondersteuning vindt zowel op school als thuis plaats, door middel van een krachtig netwerk en een traject op maat.
Saïda Ouarirou, operationeel directeur en
Romy van der Heide, pedagoog

De linkwerkers zijn vertrouwde gezichten, bouwen snel een vertrouwensband op en komen zo vaak letterlijk achter de voordeur. Dit is de plek waar (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling snel zichtbaar worden. Aan de hand van een echte casus nemen wij jullie mee in onze werkwijze en hopen wij jullie te inspireren in het inzetten van en omgaan met schokdempers.

De linkwerkers hebben een belangrijke taak in de vroegsignalering van huiselijk geweld en kindermishandeling, en worden hierin ondersteund door pedagogen. Door hun unieke positie zijn de linkwerkers in staat om naast het gezin te blijven staan. Een linkwerker is geen reguliere professional; zij zijn een vertrouwd gezicht voor het gezin en vormen hierdoor een brug tussen het gezin en de reguliere instanties. Gedurende langere tijd zijn zij één van de schokdempers en zorgen zij voor een uitbreiding van schokdempers binnen het sociale netwerk van het gezin.

Leerdoelen:

  • Inzicht in de werkwijze van Team Toekomst en de samenwerking met scholen en andere partijen
  • Inzicht in de meerwaarde van ‘professionele schokdempers’ en hoe deze in te zetten zijn als brug tussen het gezin en de reguliere hulpverleningsinstanties
  • Inzicht krijgen in hoe je een echte duurzame vertrouwensband met het gezin opbouwt
  • Inzicht in de rol van voorlichting en sociale netwerken bij het voorkomen van huiselijk geweld en het verminderen van de negatieve impact hiervan op het gezin.
  • Hoe de ‘professionele schokdemper’ werkt met de meldcode
  • Begrijpen van de impact van langdurige begeleiding op gezinsversterking.
  • Inzicht in het belang van vertrouwde gezichten in de wijk en hun positieve impact op het heersende (vaak negatieve) beeld van de wijkbewoners op de hulpverlening

Voor wie?

Iedere professional die te maken heeft met gezinnen met kinderen waarbij en sprake is van huiselijk geweld. 
Van toepassing op de leeftijdscategorie: kinderen in de leeftijd 8 t/m18 jaar.