Programma

Hieronder het programma voor de 4e editie van het Jaarcongres Huiselijk Geweld


9.00 uur – Registratie & ontvangst
Na registratie bent u in de foyer van harte welkom voor een kopje koffie of thee met iets lekkers.

10.00 uur – Het onzichtbare zichtbaar maken
Het belang van integrale geweldshulpverlening
Linda Terpstra, voorzitter Raad van Bestuur, Fier.

10.15 uur - Opening door de dagvoorzitter
Marianne van den Anker

10.25 uur - Van belang (en kennis) naar actie
Erik Gerritsen, Secretaris Generaal VWS

Wat is er voor nodig om een breed gewenste integrale aanpak van kindermishandeling/geweld achter de voordeur in de praktijk gerealiseerd te krijgen? Deze inleiding gaat over de werkzame principes van een effectieve veranderkundige aanpak.

10.45 uur - Zoek je grenzen op: daar vind je verrijking 
Bercan Günel, managing partner bij NGL International gespecialiseerd in executive search, auteur van het boek ‘We hebben al een vrouw’, boardroom consultant en executive coach met een focus op vernieuwing, leiderschap en diversiteit. 

Bercan Günel is een voorvechter van meer gender- en culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven. Haar pleidooien daarvoor komen voort uit een boeiende combinatie van passie en hartstocht van een bezield mens enerzijds en het succes van een moderne ondernemer anderzijds. Kern van haar succesvol ondernemerschap: wat ik doe, moet ertoe doen en goed geld verdienen is geen schande. Wat kunnen professionals uit de geweldshulpverlening leren van een topvrouw uit de zakenwereld? Welke boodschap geeft Bercan mee aan meisjes en jonge vrouwen die gebruikt, misbruikt, uitgehuwelijkt, achtergelaten en opgesloten zijn in naam van de eer van hun familie? Een spannende confrontatie tussen hulpverlening en (zakelijk) leiderschap.

11.15 uur - Koffie & theepauze 

11.45 uur - Deel-de-kennis-sessies
U bezoekt een deelsessie naar keuze, u heeft hierbij keuze uit tien verschillende sessies.

13.00 uur - Lunchpauze en bezoek informatiemarkt

14.00 uur - Seksueel misbruik bij ouderen 
Gerda de Groot, projectleider Centrum Seksueel Geweld (CSG) Friesland, Fier

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Friesland (waar Fier deel van uitmaakt) had binnen tien maanden tijd de zorg over vijf verkrachtingsslachtoffers van boven de zestig jaar. Het oudste slachtoffer was drieënnegentig. Een schokkend gegeven. Maar ook weer niet heel vreemd. De afhankelijkheidsrelaties waar veel ouderen in verkeren, maakt  ze kwetsbaar voor misbruik. Gerda de Groot vertelt over de ervaringen van het CSG Friesland met deze problematiek, gaat in op de kwetsbaarheid van ouderen en laat zien welke signalen kunnen duiden op misbruik. Daarnaast vertelt een zoon over het misbruik van zijn 93-jarige moeder. ‘Er is echt geen seconde in me opgekomen dat dit met haar zou kunnen gebeuren. Geen moment. Laat ons verhaal een eyeopener zijn voor anderen. Voor professionals, voor familieleden. Laten we onze ogen openen.’

 

 

 

14.20 uur – Nieuwe inzichten in de behandeling van slachtoffers van huiselijk geweld en seksueel misbruik: praktische tips voor de hulpverlening.
Peer van der Helm, lector bij het Expertisecentrum Jeugd van de hogeschool Leiden, hoofd onderzoek bij Fier.

Er is recentelijk veel nieuwe kennis gekomen over de gevolgen van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Onderzoek laat zien dat slachtoffers er hun leven lang last van hebben met gevolgen voor bijna alle levensdomeinen. Behandeling blijkt zinvol als rekening wordt gehouden met die domeinen. Het gaat daarbij niet om het bedenken van nieuwe interventies maar om een integrale en op persoonsvorming gerichte behandeling op deze levensdomeinen. Peer van der Helm gaat in op de praktische uitwerking daarvan.

14.45 uur - Hoe beoefen je radicale intimiteit?
Nazmiye Oral, actrice en auteur

Gouden Kalf winnares Nazmiye Oral stond dit jaar met haar moeder van Amsterdam tot New York op de planken met het bijzondere toneelstuk Niet Meer Zonder Jou. Een schokkende en ontroerende botsing in de vorm van een intiem en nietsontziend gesprek tussen twee generaties die uitgaan van volstrekt verschillende waarden. Nazmiye neemt je deze middag mee naar de mogelijkheden om ondanks een enorme kloof tóch verbinding te houden. Namelijk: hoe ga je Het Gesprek aan? Hoe beoefen je radicale intimiteit?

15.15 uur - Koffie & theepauze 

15.45 uur - Deel-de-kennis-sessies
U bezoekt een deelsessie naar keuze, u kunt hierbij kiezen uit tien verschillende sessies.

17.00 uur - informele afsluiting met borrel